24/1-09

Jag är nästan för överaktiv här för mitt eget bästa. Eller tog jag kanske i lite nu?

Jag orkar inte ens skriva någon snärtig inledning här, sådant engagemang har man nu för tiden. Börjar man bli gammal, eller vad är det frågan om?

"vi kommer ALLTID att behöva röra på oss, förutom ni SL pendlare inom grön linje, som åker 2 banor mellan hemmet och östermalm. Det finns en värld utanför storstan, fatta det. Alla bor inte urbana stadsmiljöer." (Citerat Jan Charles Linus Ekenstam som har startat gruppen "1 000 000 - för lägre bensin kostnad" på Facebook. Avsiktlig särskrivning också.)
Jag håller helt och hållet med. Jag skulle vilja se att man byggde ett nätverk av pendeltåg och tunnelbanor i Ljusdals kommun, där jag bor. Vi har runt 20 000 invånare i hela kommunen, och många jobbar i huvudorten Ljusdal. Ett pendeltåg till Färila, som är en halv mil från där jag sitter just nu, och buss varje halvtimme hit hem. Det skulle jag absolut kunna tänka mig, inga problem att åka kommunalt då!

Men nu är inte verkligheten sådan. Vi har ca 7-8 bussturer till Ljusdal från Färila och vice versa varje dag, och då är det ändå en halv mil dit. Jag skulle mer än gärna vilja se en "stockholmare", eller vad man ska kalla de inskränkra höj-bensinpriset-idioterna för, gå eller cykla en halv mil i -25 grader eller -15 och full snöstorm för att komma till en busshållplats vilken man får lämna två timmar innan man ens börjar jobba, eftersom förbindelserna är så oerhört usla! Skulle folk offra det? Nej, verkligen inte. Vi behöver våra bilar! Man kan inte bestämt hävda att ALLA i hela Sverige inte behöver sina bilar och sin bensin. Bara för att somliga storstadsbor tycker det är bekvämare att åka bil(köer) i 20 minuter för att komma två kilometer så betyder inte det att det är likadant "ute på landet".

Låt inte bensinpriserna gå upp, det kommer ha ihjäl vår bygd. Vill vi det? Blir Sverige det natursköna landet till vilket man åker för att se de storslagna miljöerna bättre för att man höjer bensinpriserna utom allt förstånd? Ja, det kanske det blir. Men INGEN kommer ha råd att åka hit och se vårt land. Charterresor med buss till exempelvis Dalhalla, Österlen eller vad som helst kommer kosta så löjligt mycket att få kommer ha råd att åka. Ska det vara så?

Att höja bensinpriserna till över 25 kr/l (som det har ryktats om) skulle inte bara innebära att regeringen skjuter sig själva i fötterna med ett maskingevär, kulorna kommer även att hagla över oss vanliga svenssons (varning, konstig metafor). Det skulle helt enkelt inte fungera för fem öre. Och jag ska inte ens börja gå in på vad det skulle göra med våra framgångar inom motorsporten, för då kommer jag svära så mycket att ingen skulle vilja läsa något jag har skrivit mer.

Så, låt oss kunna bruka bilar. Låt oss ha råd med det. Det vore varken det minsta logiskt, eller rättvist, att låta många lida på grund av fåtalets slapphet. Lägg fram ett förslag på att idrottsarenor av olika slag ska stängas ner i stället, så får vi se hur reaktionen blir på det? Det skulle säääkert bli jättebra. Eller så inte.